• Η Σαντορίνη

    Η Σαντορίνη

    Η Σαντορίνη (ή Θήρα), το πολύτιμο στολίδι του Αιγαίου, είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη στο νοτιότερο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων.

    Γνωρίζατε ότι όλο το σύμπλεγμα των νησιών της Σαντορίνης εξακολουθεί να είναι ένα ενεργό ηφαίστειο (το ίδιο με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο) και πιθανώς το μοναδικό ηφαίστειο στον κόσμο του οποίου ο κρατήρας βρίσκεται στη θάλασσα; Τα νησιά που σχηματίζουν τη Σαντορίνη δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας· δώδεκα τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν, μία κάθε 20.000 χρόνια περίπου, και κάθε βίαιη έκρηξη προκαλούσε την κατάρρευση του κεντρικού τμήματος του ηφαιστείου δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα (καλντέρα). Το ηφαίστειο, ωστόσο, κατάφερε να ξαναδημιουργηθεί ξανά και ξανά.

    Η τελευταία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε πριν από 3.600 χρόνια (κατά τη Μινωική Εποχή), όταν πυριγενές υλικό (κυρίως στάχτη, ελαφρόπετρα και πέτρες λάβας) κάλυψε τα τρία νησιά (Θήρα, Θηρασιά και Ασπρονήσι). Η έκρηξη κατέστρεψε τον ακμάζοντα τοπικό προϊστορικό πολιτισμό, στοιχεία του οποίου βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές ενός οικισμού στο Ακρωτήρι. Το στερεό υλικό και τα αέρια που αναδύονται από το εσωτερικό του ηφαιστείου δημιούργησαν ένα τεράστιο «κενό» από κάτω, προκαλώντας την κατάρρευση του κεντρικού τμήματος και τη δημιουργία μιας τεράστιας «κατσαρόλας» –της σημερινής Καλντέρας– με μέγεθος 8x4 km και βάθος έως και 400 μέτρα. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

    Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, που βρίσκεται 6,5 χλμ. ΒΑ της Σαντορίνης, στις 27 Σεπτεμβρίου 1650, ήταν στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη χιλιετία! Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί σημειώθηκε το 1950. Ολόκληρο το νησί είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο φυσικό γεωλογικό/ηφαιστειογενές μουσείο όπου μπορείτε να παρατηρήσετε ένα ευρύ φάσμα γεωλογικών δομών και μορφών!

  • Αρχαιολογικοί Χώροι

    Αρχαιολογικοί Χώροι

  • Παραλίες

    Παραλίες

    • Βλυχάδα

      Βλυχάδα

    • Βούρβουλος

      Βούρβουλος

      Ο Βουρβούλος είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται περίπου 3,7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και βλέπει προς την βορειοανατολική και την ανατολική ακτή του νησιού.

    • Καμάρι

      Καμάρι

    • Κόκκινη Παραλία

      Κόκκινη Παραλία

    • Περίσσα

      Περίσσα

    • Άσπρη Παραλία

      Άσπρη Παραλία

    • Κολούμπος

      Κολούμπος

    • Αρμένη

      Αρμένη

    • Καθαρός (Οία)

      Καθαρός (Οία)

    • Αμμούδι (Οία)

      Αμμούδι (Οία)

    • Παράδεισος (Οία)

      Παράδεισος (Οία)

    • Μονόλιθος (Οία)

      Μονόλιθος (Οία)

    • Μπαξέδες

      Μπαξέδες

    • Περίβολος

      Περίβολος

  • Παραδοσιακά Χωριά

    Παραδοσιακά Χωριά

    • Ακρωτήρι

      Ακρωτήρι

    • Εμπορείο

      Εμπορείο

    • Μεσαριά

      Μεσαριά

    • Φηροστεφάνι

      Φηροστεφάνι

    • Μεγαλοχώρι

      Μεγαλοχώρι

    • Οία

      Οία

    • Ημεροβίγλι

      Ημεροβίγλι

    • Βόθωνας

      Βόθωνας

    • Πύργος

      Πύργος

    • Φηρά

      Φηρά

  • Γεωλογία & Γεωγραφία της Σαντορίνης

    Γεωλογία & Γεωγραφία της Σαντορίνης

    Οι Κυκλάδες είναι αναμφίβολα μια κλασική αναπαράσταση όλων όσων έχει να προσφέρει το Αιγαίο. Ένα διαχρονικό τοπίο από κατάλευκα χωριά , γαλάζια θάλασσα αι καταγάλανο ουρανό.

    Το όνομα Κυκλάδες (Κύκλος) προέρχεται από το γεγονός ότι τα νησιά περιέβαλλαν το αρχαίο ελληνικό ιερό στη Δήλο. Επιπλέον τα νησιά βρίσκονται επίσης στο γεωγραφικό κέντρο του Αιγαίου. Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό κυκλικό αρχιπέλαγος από νησιά ηφαιστειακής προέλευσης, που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο και είναι το νοτιότερο από τα νησιά των Κυκλάδων. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από το κύριο νησί της Θήρας σε σχήμα πετάλου και το μικρότερο νησί της Θηρασίας, κατά μήκος της λιμνοθάλασσας, μέσα στο οποίο μπορούμε να δούμε τους δύο ηφαιστειογενείς κώνους της Παλαιάς και της Νέας Καμένης και μερικές νησίδες.

    Η καλντέρα είναι η φυσική ενσάρκωση της ιστορίας του νησιού. Το ιδιαίτερο σκηνικό των απότομων βράχων είναι το απομεινάρι της μεγαλύτερης ηφαιστειακής έκρηξης στην ανθρώπινη ιστορία. Η Σαντορίνη ήταν κάποτε ένα πλήρες νησί. Ένας μεγάλος ορεινός, περίπου κυκλικός χερσαίος όγκος, με τυπική κεντρική ηφαιστειακή κορυφή. Χιλιάδες χρόνια πριν, η έκρηξη του θαλάμου μάγματος είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να πλημμυρίσει την καλντέρα, σχηματίζοντας μια από τις μεγαλύτερες λίμνες κρατήρα στη γη και δημιουργώντας το όμορφο τοπίο που βλέπουμε σήμερα.

    Το ''δάπεδο'' της καλντέρας βρίσκεται γενικά μεταξύ 200m και 400m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δείχνοντας μια συνολική πτώση μεταξύ της κορυφής του βράχου και του βυθού της θάλασσας άνω των 700m. Τα σαφώς καθορισμένα και ποικίλα χρωματιστά στρώματα της όψης του γκρεμού, όπως φαίνονται από το νερό, αποτελούν ένα ευανάγνωστο τμήμα της γεωλογικής ιστορίας του νησιού. Η ίδια η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που η αερομεταφερόμενη ηφαιστειακή τέφρα στη στρατόσφαιρα προκάλεσε μια περίοδο κλιματικής ψύξης σε όλο τον κόσμο. Άλλαξε ολόκληρη την πορεία της ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να είναι το κεντρικό γεγονός στην καρδιά του μύθου της Ατλαντίδας, που αφηγείται ο Πλάτωνας.

  • Αξιοθέατα για Θέα και Φωτογραφίες

    Αξιοθέατα για Θέα και Φωτογραφίες

    Οία

    Περπατήστε από το κάστρο, στη δυτική άκρη του χωριού, στην ανατολική άκρη του χωριού




    Μονοπάτι από Οία προς Φηρά


    Φηρά

    Από την Οία στο Ακρωτήρι

    Σταματήστε οπουδήποτε ο δρόμος σας επιτρέπει να δείτε την πλευρά του βράχου της καλντέρας

    Αρχαία Θήρα


    Προφήτης Ηλίας στον Πύργο

    Το υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, προσφέρει πανοραμική θέα στο νησί και στη θάλασσα. Εδώ βρίσκεται το πανίσχυρο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ένα ιερό του 18ου αιώνα που είναι ανοιχτό στο κοινό






    Το κάστρο του Σκάρου στο Ημεροβίγλι



    Ο Φάρος στο Ακρωτήρι




    Μεγαλοχώρι


    Καρδιά της Καλντέρας




  • Ιστορία & Μύθοι της Σαντορίνης

    Ιστορία & Μύθοι της Σαντορίνης

    Η Σαντορίνη είναι ένα εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο. αλλά η ανθρώπινη ιστορία, η αρχαιολογία και το παρελθόν του δεν είναι λιγότερο μαγευτικά. Για το μικρό του μέγεθος, έχει μια από τις πλουσιότερες και πιο ποικίλες αρχαιολογικές ιστορίες οποιουδήποτε νησιού. Η ηφαιστειακή φύση της Σαντορίνης, ακόμη και πριν από τη μεγάλη έκρηξη κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., διαμόρφωσε πάντα την ύπαρξή της.

    Η Μινωική έκρηξη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά γεγονότα του κόσμου τις τελευταίες χιλιετίες. Η κατάρρευση και η επακόλουθη έκρηξη οδήγησαν σε ένα τεράστιο τσουνάμι και σημαντική περιβαλλοντική αλλαγή σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα ίχνος των ίδιων των νησιωτών, αλλά η παρούσα θεωρία είναι ότι αυτό το γεγονός επέφερε τον θάνατο του Μινωικού πολιτισμού.

    Μια περιγραφή της Ατλαντίδας όπως γράφτηκε από τον Πλάτωνα δείχνει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τη Σαντορίνη. Στην αφήγηση του ο Πλάτωνας περιγράφει τα λατομεία στο νησί της Ατλαντίδας ήταν «βράχοι λευκού, μαύρου και κόκκινου εξάχθηκαν από τους λόφους και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας μεγάλης νησιωτικής πόλης». Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με τη σύνθεση των πετρωμάτων που βρέθηκαν στη Σαντορίνη. Επίσης, μια από τις τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, ζωγραφισμένη πριν από την έκρηξη σε αυτή την αρχαία κατοικία, μοιάζει με την περιγραφή του Πλάτωνα για τη μυθική Ατλαντίδα. Όλα αυτά, φέρνουν τη θεωρία ότι η Σαντορίνη μπορεί να ήταν μια από τις πιθανές τοποθεσίες του μυθικού νησιού της Ατλαντίδας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν στους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης, η πρώτη ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται από τη Νεολιθική Περίοδο. Τα ίχνη οικισμού στο νησί που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι χρονολογούνται γύρω στο 3600 π.Χ. και επιβεβαιώνουν ότι το νησί κατοικούνταν είτε από Μινωίτες, είτε από ανθρώπους με πολύ παρόμοια κουλτούρα, όπως επιβεβαιώνουν οι ανακαλύψεις που έγιναν στο Ακρωτήρι και την Κόκκινη Παραλία.

    Οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού ήταν σίγουρα, ιδιαίτερα εκλεπτυσμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Μεγάλο μέρος της Τέχνης που βρέθηκε είναι στο στυλ της Κνωσού της Κρήτης, με πολλές τοιχογραφίες και αγγεία που απεικονίζουν νατουραλιστικά τοπία ζώων και ανθρώπων σε αρχαίο μινωικό στυλ.

    Στη θέση της Αρχαίας Θήρας, στην κορυφή Μέσα Βουνό, 396 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί κανείς να βρει τα ερείπια μιας κύριας ελληνικής πόλης που ιδρύθηκε από ένα από τα 4 αρχαία ελληνικά φύλα, τους Δωριείς, περίπου τον 9ο αιώνα π.Χ. Ήταν ένα από τα πρώτα αιγαιοπελαγίτικα κέντρα που υιοθέτησαν το φοινικικό αλφάβητο για τη γραφή της ελληνικής γλώσσας. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. έκοψε δικά της νομίσματα, με το μοτίβο δύο δελφινιών.

    Τον 4ο αιώνα ζούσε στο νησί ένας χριστιανός επίσκοπος, ο Διόσκορος, έδρα του οποίου ήταν πιθανώς η Βασιλική της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα, από την οποία πήρε αργότερα το όνομα του νησιού. Στην ιστορία της, η Σαντορίνη παραχωρήθηκε επίσης ως προίκα γάμου στον Δούκα της Κρήτης το 1480 και δέχτηκε επίθεση από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537. Ο στόλος της Σαντορίνης συνέβαλε σημαντικά στην Ελληνική Επανάσταση και το 1832 το νησί έγινε επίσημα μέρος του Ελληνικού Κράτους.

    Θα μπορούσε κανείς να σχεδιάσει μια ολόκληρη μέρα γύρω από την Ελληνική Αρχαιολογία με επισκέψεις στις ανασκαφές της Αρχαίας Θήρας και στα μινωικά ερείπια του Ακρωτηρίου και στη συνέχεια μια επίσκεψη στο μουσείο για να δει τα εξαίσια ψηφιδωτά αριστουργήματα. Περπατήστε στα πολλά λιθόστρωτα σοκάκια των γραφικών χωριών, αποκρυπτογραφώντας την ιστορία που είναι γραμμένη στην αρχιτεκτονική και ανακατεύετε με τις ιστορίες και τον πολιτισμό του τόπου και των ανθρώπων του.

    Τα ποικίλα μνημεία της Ελλάδας ανήκουν σε μια πολιτιστική συνέχεια, η οποία εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας. Η Σαντορίνη έχει μια πλούσια ιστορία και πολιτισμό που μπορεί κανείς να απολαύσει σε όλο το νησί, κάτι που έχει επηρεάσει και τον δυτικό κόσμο.

Please publish modules in offcanvas position.